Brouwerijbezoek Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch

  • 2017

Gastvrij, dat was het eerste gevoel dat we kregen bij onze kennismaking met het echtpaar Dyann van Alderen en Ad Kusters van Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch uit Chaam. Op deze prachtige locatie gelegen in het buitengebied van Chaam brouwen zij hun speciaalbieren sinds 2013 in een volledig gerestaureerde 18-eeuwse boerderij. Gastvrij maar ook bescheiden en nuchter vertelde ze ons het verhaal over hoe het allemaal begon.

Zo’n 20 jaar geleden begon Ad samen met 2 vrienden met hobbybrouwen. Ad die op dat moment nog chemicus van beroep was had net een avondcursus bierbrouwen gedaan. De eerste bieren zoals de Stoute dames en de Chaamse Hoenderbieren werden al snel een regionaal succes. Om het bier legaal te mogen verkopen werd er een stichting opgericht. De bieren werden destijds nog gebrouwen bij Brouwerij Pirlot in Zandhoven. In 2013 deed de kans zich voor om een eigen brouwerij te beginnen, gelegen in het pand waar ook het boerderijcafé “Bij Toontje Schoen” zich bevindt. Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch was een feit! De brouwcapaciteit van 45.000 liter waar in 2013 mee van start is gegaan bleek al snel niet voldoende en werd dan ook uitgebreid naar een capaciteit van 75.000 liter. Tot op de dag van vandaag is de vraag groter dan het aanbod. Het succes komt grotendeels voort uit het feit dat Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch zich op een unieke wijze regionaal laat zien en proeven. Maar vraag naar bier krijg je natuurlijk alleen als je ook echt lekkere bieren brouwt. En goed van smaak dat zijn de bieren van De Pimpelmeesch dan ook zeer zeker! Wij van Bierenbrabant.nl danken Dyann en Ad nogmaals voor de gastvrije avond.

Speciaalbieren Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch

Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch richt zich met name op de bekendere bierstijlen. Dit zijn een tripel, een dubbel, een tarwebier, twee blonde bieren en een Pale Ale. Hieronder vertellen we graag meer over de 6 speciaalbieren van deze Chaamse brouwerij.

Chaamse Tripel

Chaamse Tripel is een mooi blondkleurig bier van hoge gisting met 8,5% alcohol. Licht gekoeld komt de krui­dige en fruitige smaak het best tot zijn recht.

Chaamse Dubbel

Chaamse Dubbel is een robijnrood bier van hoge gisting met 7% alcohol. Dit bier geurt en smaakt naar karamel en heeft een licht mout-bittere afdronk.

Chaams Tarwebier

Chaamse Tarwebier is licht troebel bier van hoge gisting met 5,5% alcohol. Goed gekoeld komen smaken zoals kruidnagel en banaan naar boven.

Zilverpel

Zilverpel is een lichtblond bier van hoge gisting met 6,5% alcohol. Het gaat hier om een erg toegankelijk en aangenaam bier. De naam verwijst naar het verenkleed (zilverwit met zwarte veren) van een eeuwenoud en zuiver Nederlands Hoenderras, ook wel Chaamse Kip of Chaamse Pel genoemd.

Goudpel

Goudpel is een amberkleurig bier van hoge gisting met 7% alcohol. Het bier is vergist met een van oorsprong Amerikaanse gist. Door royaal gebruik te maken van Amerikaanse hopsoorten heeft de Goudpel een hogere bitterheid. De naam van dit bier verwijst naar het bruin-zwarte verenkleed van de Chaamse Kip.

Baken van Breda

Baken van Breda is een lichtblond bier van hoge gisting met 6% alcohol. Dit bier heeft een frisse, licht hoppige afdronk en is daardoor een uitstekende dorstlesser. De naam verwijst naar de bekende Grote Kerk van Breda. Al eeuwen lang torent deze kerk namelijk als een baken boven deze Brabantse stad uit.

Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch bezoeken?

Wil je meer weten over het brouwproces van deze brouwerij en wil je weten hoe de bieren van de Pimpelmeesch smaken? Brouwerij de Pimpelmeesch is op afspraak te bezoeken voor rondleidingen en proeverijen vanaf 10 personen.