Grensgevallen: De Dochter van de Korenaar

  • 2017

Noord-Brabant grenst aan het Bourgondische Vlaanderen. Soms zijn we wel een beetje jaloers op onze zuiderburen als het gaat om het echt genieten van drank en spijzen. En als het gaat om het brouwen van heerlijke bieren dan is Vlaanderen meer dan een goed voorbeeld. Wij van Bierenbrabant.nl zijn op zoek gegaan naar de echte grensgevallen. Als eerste grensgeval presenteren we je graag De Dochter van De Korenaar!

Brouwerij De Dochter van de Korenaar 

Als er één brouwer is die zich met recht een grensgeval mag noemen dan is het wel De Dochter van de Korenaar. De brouwerij is gelegen in het Belgische Baarle-Hertog. Baarle-Hertog is de Belgische gemeente en Baarle-Nassau is de Nederlandse gemeente. In dit tweelingdorp loopt de grens soms letterlijk door de huizen heen. Een echt grensgeval dus! Wat het nog meer een grensgeval maakt is dat deze Belgische brouwerij is opgericht in 2007 door het Nederlands echtpaar Monique de Baat en Ronald Mengerink. De Dochter van De Korenaar is zonder twijfel één van de betere brouwerijen in België. De brouwerij heeft een breed assortiment speciaalbieren en won meerdere toonaangevende bier prijzen. De Dochter van De Korenaar is geopend voor rondleidingen en de heerlijke bieren zijn uiteraard te proeven in het proeflokaal. Voor meer informatie over de brouwerij verwijzen we je graag door naar de website van De Dochter van de Korenaar.

Het ontstaan van de naam van De Dochter van de Korenaar

De naam van De Dochter van de Korenaar is voortgekomen uit een uitspraak van Keizer Karel V, waarin hij claimde meer te houden van ‘het sap van de dochter van de korenaar’ dan van het ‘bloed van de druiventros’. Met andere woorden, de beste man hield meer van bier dan van wijn. Deze naam levert hem niet alleen de eer om beschermheilige van het Belgische brouwersgilde te zijn, maar ook de bedenker achter de naam van deze ambachtelijke brouwerij.

Ons bezoek aan De Dochter van de Korenaar

De Dochter van de Korenaar is met inmiddels drie uitbreidingen begin 2017 verhuist naar een nieuwe, grotere locatie in Baarle-Hertog. Wij werden door de eigenaren van De Dochter van de Korenaar uitgenodigd om de voor ons nieuwe locatie te bewonderen, de sfeer te proeven en sfeerbeelden te schieten. Na een vriendelijk ontvangst door Monique hebben wij een interessante rondleiding gehad en zijn wij veel te weten gekomen over de brouwerij en haar bieren tijdens ons gesprek met Ronald. Wij zijn van mening dat een echte bierliefhebber zeker een keer een bezoek moet brengen aan deze bierbrouwerij in Baarle-Hertog. Het proeflokaal en de winkel zijn iedere donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 – 19.00 uur geopend. In de donkere maanden kun je hier tot 18:00 uur terecht. Onderstaande foto’s geven een goed beeld van het proeflokaal en de brouwruimtes. Ga jij De Dochter van de Korenaar bezoeken? Laat ons dan weten hoe jou bezoek was aan dit grensgeval!

De Dochter van De Korenaar bezoeken?