Speciaalbier in Aarle-Rixtel

  • 2017

Sinds enkele maanden zijn wij met veel plezier bezig met onze Bierenbrabant.nl. Er is nog veel werk aan de winkel om een zo compleet mogelijk beeld te geven van de vele bierbrouwerijen in Brabant, maar de kop is eraf en Bierenbrabant.nl zal stap voor stap worden uitgebreid.

Waar een klein dorp groot in kan zijn

In onze zoektocht naar bierbrouwers in Brabant viel ons het Brabantse plaatsje Aarle-Rixtel op. Aarle-Rixtel is een dorpskern van de gemeente Laarbeek en heeft een kleine 6000 inwoners. In dit mooie kleine Brabantse plaatsje bevinden zich maar liefst 4 bierbrouwerijen! Dit betekent dat er ongeveer 1 brouwerij per 1500 inwoners is. Ter vergelijking met Amsterdam waar zich zo’n 45 brouwers bevinden met zo’n 850.000 inwoners is dit in de hoofdstad slechts 1 brouwer per 19.000 inwoners. Op biergebied is Amsterdam dan ook maar een bierkabouter vergeleken met Aarle-Rixtel.

Na het lezen van het bovengenoemde feit begrijpen wij dat jij als bierliefhebber benieuwd bent welke brouwerijen er nu eigenlijk gevestigd zijn in Aarle-Rixtel. Dit zijn Croy, Brouwerij de Gieterij, Hooglander Bier en Brouwerij Laarbeek. Hieronder lichten we deze brouwerijen graag verder toe.

Croy

Croy bier wordt gebrouwen op landgoed Croy. Op dit prachtige landgoed staat ook het proeflokaal De Croyse Hoeve. Hier kun je genieten van de heerlijke bieren van Croy in combinatie met de bijzondere gerechtjes die dit proeflokaal te bieden heeft. Landgoed Croy is ook zeker een bezoek waard als je van wandelen en fietsen houdt en zelfs een overnachting is op dit landgoed mogelijk.

Brouwerij de Gieterij

In het pand van de voormalige klokkengieterij Petit & Fritsen is Brouwerij De Gieterij gevestigd. De naam van deze brouwerij uit Aarle-Rixtel is dan ook een knipoog naar het verleden.

Hooglander Bier

Hooglander Bier is een huurbrouwer die zich op een creatieve manier laat zien op de speciaalbiermarkt. Het combineren van bier en spijs voegt voor Hooglander Bier een extra dimensie toe. Daar zijn wij het van Bierenbrabant.nl volledig mee eens.

Brouwerij Laarbeek

Brouwerij Laarbeek brouwt bieren met een echt Brabants karakter. Tevens organiseren zij excursies waar je onder meer een duidelijke uitleg krijgt over het brouwproces van bier en wordt er vertelt over de historie van Brouwerij Laarbeek.