Trappistenbier uit Brabant

  • 2017

Van de 11 trappistenbrouwerijen die wereldwijd aan de regels van de Internationale Vereniging Trappist voldoen en dan ook het “Authentic Trappist Product” label mogen voeren, komen er 2 uit Noord-Brabant.

Authentic Trappist Product

Je vraagt je vast af wanneer een brouwerij een “Authentic Trappist Product” label mag dragen. Heel begrijpelijk! Er zijn in het verleden de volgende drie regels vastgesteld door de Internationale Vereniging Trappist (afgekort ook wel IVT):

  1. Het bier moet binnen de muren of in de omgeving van de abdij worden gebrouwen.
  2. Het bier moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden gebrouwen en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster zelf.
  3. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. De overgebleven inkomsten dienen aan sociale werken worden besteed.

La Trappe Trappistenbier en Zundert Trappist

Trappistenbrouwerij De Kievit uit Zundert en Trappistenbrouwerij De Koningshoeven (ook bekend als La Trappe) uit Berkel-Enschot zijn de enige 2 brouwerijen uit Nederland waar trappistenbier wordt gebrouwen. De overige 9 trappistenbrouwerijen zijn gevestigd in:

  • België; Achel, Orval, Rochefort, Scourmont Lez Chimay, Westmalle, Westvleteren
  • Italië; Tre Fontane
  • Oostenrijk; Engelszell
  • Verenigde Staten; Spencer

Trappistenbieren zijn bijzonder en dwingen wereldwijd respect af als het gaat om de bieren die door de monniken van deze trappistenkloosters worden gebrouwen. Dikwijls gaat het om eeuwenoude recepturen gekoppeld aan de unieke smaak die zo’n trappistenbier met zich meebrengt. De brouwerij van La Trappe is te bezoeken voor excursies en proeverijen. In het prachtige proeflokaal kun je tevens genieten van een heerlijke abdijlunch uiteraard met een La Trappe trappistenbier.

Lees meer over de Brabantse trappistenkloosters: